Beiratkozás

Fenntartónk

Dél-Pesti Tankerületi Központ
1212 Budapest, Béke tér 1.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://kk.gov.hu/delpest

Étkezés

Diákönkormányzat

Iskolánk Gyermek Önkormányzata a Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat égisze alatt működik. Gyermekönkormányzatunk kerületi képviselője Nagy Veronika 7.b osztályos tanulónk az alábbiakban foglalja össze a kerületi gyermek önkormányzat tevékenységét:

 

A Ferencvárosi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (FeGyiÖk) 2012. decemberében alapult. Minden IX. kerületi iskola egy képviselőt választhatott saját diákjai közül. A megválasztott képviselők egy 2 napos csapatépítő tréningen vettek részt, ahol megválasztották a 2 alpolgármestert, és a polgármestert. 2013. elején bizottságok alakultak különböző, fiatalokat érintő témákban. A FeGyiÖk programjai közt legfőképpen sport és kulturális programok szerepeltek. Kulturális témában a Tavaszköszöntő fesztivál és a Rózsanap. Sport terén pedig a 9 próba sorozatos rendezvény, aminek az első 3 versenyszáma  (dzsembuli, biciklitúra, streetball) már megrendezésre került. A továbbiakban a 9 próba folytatódik és kulturális témában is lesznek programok.

A FeGyiÖknek rendszeres TV műsora van a 9 pont TV-nél, ami a média bizottság és a Puskás Tivadar iskola segítségével működik.

 

Suligazda-programok, mint egy lehetőség a felső tagozatos osztályok bevonására az iskolai szabadidős tevékenység szervezésébe, valamint a diákönkormányzat bevonása az iskolai életet színesítő események értékelésébe

Már évek óta sikeresen működik általános iskolánkban a felső tagozatos diákönkormányzat ellenőrzésével az úgynevezett suligazda-program, amelybe sikerült bevonni a diákokat és az osztályfőnököket, szaktanárokat is.

Ez a program kettős célú.

· Egyrészt eléri, hogy októbertől májusig egy-egy hónapban más-más osztály szervezze iskolánk diákságának az abban a hónapban aktuális iskolai ünnepélyét, vagy/és az általuk ajánlott délutáni szabadidős programot, működtesse hetente kétszer a suli rádiót, ötletesen elkészíttesse a felsős faliújságokat.

· Másik célja, az előzőt is magában foglalva a diákönkormányzat az egész tanévre egy pontrendszert működtet, amely félévenként a 8 osztály közül kikerült nyertest jutalmazza meg egy szabadon felhasználható tanítás nélküli nappal, illetve pénzjutalommal.

Mit is takar a suligazdaság?

Hogy melyik felsős osztály melyik hónapért lesz felelős a következő tanévben, már az előző tanév végén eldől, amikor is az osztályfőnökök és a GYÖK vezetője az utolsó osztályfőnöki munka értekezleten megegyeznek ebben, figyelembe véve a hagyományokat, a diákok életkorát, az osztályfőnök és a diákok kéréseit

A vállalások így bekerülnek az iskolai és az osztályfőnöki munkatervbe, felkerülnek szeptemberben a GYÖK faliújságjára. Így mindenki számára világossá válik, hogy melyik osztály melyik nagy iskolai programért lesz felelős osztályfőnöke irányításával. Az 5. osztályosok, mivel nemrég kerülnek fel az alsó tagozatból a felső tagozatba, iskolai nagy programot ne kapjanak. Saját szervezésű, egy-két kisebb szabadidős program megszervezése elegendő.

Az iskolai ünnepségek és műsorok mellett a 6-8. osztályok még egy-két délutáni szabadidős program megszervezését és lebonyolítását is fel szokták vállalni.

A suli rádiót hetente egyszer egy-egy szünetben szólaltathatja meg a suligazda-osztály. A zene mellett rövid híradást hallhatunk a hónap szülötteiről, jeles napokról, a versenyekről, vagy akár az időjárásról. Ez egyfajta lehetőséget biztosít a suligazda-osztály hangos megszólaláshoz. Mindemellett karácsonykor, vagy Valentin napon „Szív küldi szívnek" kívánságműsort is szervezhet.

A suligazda-programok értékelése:

A suligazda-programok értékelése is pontokban történik.

Az értékelést a havi két GYÖK ülésen van mód megbeszélni, ahol a GYÖK delegáltak a demokrácia jegyében módosíthatják a GYÖK vezető által felterjesztett előzetes pontokat. De a faliújságok értékelését viszont mindig a GYÖK ülésen értékeljük közvetlenül a faliújságok előtt szavazással.

A diákönkormányzat bevonása az értékelésbe

A GYÖK üléseken folyamatosan értékeljük a suligazda-programokon kívüli aktuális iskolai eseményeket is. Ezek az események egy osztályonkénti táblázatba kerülnek be pontba átszámítva, amely kint van a GYÖK faliújságon, mindenki megtekintheti bármikor.

Mely egyéb, a diákok iskolai életét befolyásoló eseményeket érdemes az értékeléskor figyelembe venni?

 • GYÖK ülésen a delegáltak hány fővel jelennek meg
 • A már bemutatott suligazda-programok
 • Műsor adása
 • Tanulmányi és kulturális versenyek
 • Az iskolaudvar rendben tartása
 • Erdei iskola . Iskolai időn kívüli kirándulás, múzeum, kiállítás , színház és-hangversenylátogatás:
 • Föld napi program
 • Papírgyűjtés
 • Elemgyűjtés
 • Az osztályok tanórai magatartása
 • Portai, folyosói ügyelet munka,
 • Folyosói rendetlenkedés
 • Késés
 • GYÖK – füzetek.

 

      

Budapest IX. Kerületi
Kosztolányi Dezső Általános Iskola

1091 Budapest, Ifjúmunkás utca 1.

Tel: +36 (1) 282 6484
Mobil: +36 (30) 259 1512
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Vidámság Háza alapítvány adószáma: 19701565-1-43