Népi gyermekjáték

A videojátékok, tabletek megjelenése előtt is játszottak a gyerekek. Hogy mit csináltak akkor a szabadidejükben?

A magyar nép gyermekjátékokban bővelkedik, ennek a kincsnek egy részét szeretném a gyerekeknek átadni.

A szakkör célja a régi játékok megismertetése és élményszerű játszása. A mozgással kísért dalok, mondókák mellett ügyességi, sport és szellemi játékok is helyet kapnak a foglalkozások során. Az ünnepkörhöz kapcsolódóan felelevenítjük a népszokásokat. Belekóstolunk a néptánc megalapozásába is.

Időpontja: hétfőnként 16-16.45-ig

A 2.b osztály termében várom a játszani vágyó 1-2. osztályos gyerekeket!

Szatmári Krisztina,

Kriszti néni

Sport szakkör

Célja: Megismertetni és megszerettetni a tájfutást és az ugrálókötelezést és ezek által a sportolást is a gyermekekkel.

Helye:
Ugrálókötél: Kosztolányi Dezső Általános Iskola sportcsarnok
Tájfutás: Kosztolányi Dezső Általános iskola udvara és környéke. (Lehetőség szerint Budapest egyéb részén is.)

Ideje: Minden kedden 16-17 óráig váltva az ugrálókötél és a tájfutás

A tevékenység bemutatása:

Ugrálókötél: A gyermekek megismerkedhetnek a szokványos kötéltől eltérő gyöngyös ugrálókötéllel, amelyet a profi sportolók is használhatnak. Elsajátíthatnak olyan alaplépéseket, amelyekre alapozva számtalan formáció kialakítható, előadható. A ritmusra, zenére való mozgás számtalan képességüket fejleszti.

Tájfutás: A tájfutás nem egy thaiföld-i sport és nem is a szép tájakról kapta a nevét, ahol a tájfutók futnak. A tájfutásban a tájékozódás a lényeg, térképpel. És természetesen a futás, erdőben, mezőn, bozótosban vagy tisztáson, hegyen vagy a pusztában és egyre gyakrabban városokban is. A tájfutás vagy egy kicsit pontosabban a tájékozódási futás az a sport amihez erőnlét kell, mert hegyek között akár 10 km-t is futni embert próbáló. Az a sport, amihez gondolkodni kell, mert térképjelek alapján kell tájékozódni és megtalálni a pontokat, amelyek együtt kiadják a futópályát. A jó tájfutónak mind fizikailag, mind szellemileg jó teljesítményét kell nyújtania. A tájfutás ugyanakkor egy klassz játék, kincskeresés, amihez nem kellenek modern eszközök, mobiltelefon vagy GPS, csak egy térkép és egy tájoló, amelyek segítségével a kikapcsolódás különleges formáját adja a XXI. század emberének: sport közben visszavezeti a természetbe, az egészséges környezetbe, fejleszti a problémamegoldó és döntési képességét.

Farkas Mariann

Öltögető szakkör

Keddenként 16 órakor várom a beiratkozott tanulókat a 4.a termébe . A szakkör 17.15-ig tart.

Minden héten lesz foglalkozás, nincs szükség az évfolyamok szétbontására.

Szeretném, ha a tű és cérna barátja lenne minden gyereknek.

Fonalgrafikázunk: kartonpapírra varrunk képeket. Tűpárnát, kisebb babát, állatfigurát, karácsonyfadíszt, ujjbábot varrunk, hímzünk. Egyszerű öltéseket, technikákat tanulunk meg. Közös munkadarabot is készítünk, amit kiállítunk.

György Erzsébet

Konyhatündér szakkör

Kedves Szülők!

 

Idén a gyerekek háztartási ismereteit, konyhában való jártasságát szeretném bővíteni, ezért első alkalommal útjára indítom a Konyhatündér szakkört. A foglalkozások keretein belül nemcsak a sütés és főzés csínját-bínját, hanem a matematika világában, a mérések körében való hasznos tudást is könnyebben elsajátíthatóvá tesszük.

Bővebben...

Öko-kísérletek

 

A Kísérleti szakkörökön a körülöttünk lévő környezetet próbáljuk jobban megismerni. A levegő, a víz, hang, fény, meleg, hideg, a növények és érzékszerveink megfigyelésével, vizsgálatával tesszük mindezt.A kísérleteink egyszerű eszközökkel elvégezhetőek. Egy-egy megfigyelés végén megbeszéljük mit jelentenek számunkra a tapasztaltak, a látottak.

 

Így a körülöttünk lévő világot és magunkat is talán kicsit jobban megértjük.

 

Tartja: Szabó Kálmánné
Időpontja és helye: hétfő, 16:00-16:45 az 1.a tanterme (2. és 3. osztályosoknak)

 

Festőiskola

Festőiskola

„A művészeti tevékenység egyik legnagyobb hatása, hogy fejleszti a személyiséget, erősíti identitástudatunkat, segíti megtalálni egyéni hangunkat. Új utakat nyit, személyiségünk határait szélesíti, képessé tesz arra, hogy hagyományainkat új módon lássuk, megadja annak lehetőségét, hogy meghatározzuk, hol a helyünk széttöredezett világunkban. A művészetek az élet alkotó energiáit adják.”

A szakkör célja bemutatni a gyerekeknek a festészet egyes korszakait, a barlangrajzok születésétől egészen napjainkig, a legmodernebb irányzatokig. Megismerhetik az egyes képzőművészeti korok, irányzatok jellegzetes stílusát, ezek kiemelkedő képviselőit.

Szakkör Balogh Magdolnával minden héten szerdán 16 órától az fsz. 7.-ben.

Természetjáró szakkör

Célja: a gyerekeket közelebb vinni a természethez, megszerettetni velük azt.

Kéthavonta egyszer csatlakozunk A Budapesti Diáksport Szövetség és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Diáktúra Bizottságának Ifjúsági Bizottsága által meghirdetett 2017/2018-as eseményeihez.

A túrákról minden esetben előtte tájékoztatást adunk a szakkörre jelentkezőknek, majd a meghatározott időpontban közösen indulunk el az iskolától egy jó hangulatú barangolásra a természetben kijelölt turista útvonalakon.

Farkas Mariann, Róth Katalin

Kézműves szakkör

IDEJE: KEDD 14-15:30
HELYE: LÁNYTECHNIKA TEREM

Idén megismerkedünk a játék készítés módjaival, bábkészítéssel, megtanulunk kötni, és apró ajándékokat készíteni. Lesz kerámiakészítés és gipszmunkák, lakásdíszek alkotása. A többinek csak a fantáziánk szab határt. Sok szeretettel várok mindenkit!

Ízelítőnek néhány kép a múlt évből: 

Lami Erzsébet

Helytörténeti szakkör

Alsós helytörténeti szakkör

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

A 2017/2018-as tanévben újra indul az alsós helytörténeti szakkör.

Célja: Felkészülés a kerületi alsós helytörténeti versenyre, melyen iskolánk tanulói évek óta eredményesen szerepelnek.

A szakköri foglalkozások ideje: szerda 16:00-16:45
helye: 4.b osztály tanterme

A szakköri foglalkozásokon a harmadik, negyedik osztályos gyerekek játékos és változatos feladatok segítségével, alkalmanként közös tanulmányi sétán megismerkedhetnek kerületünk történetével, nevezetességeivel. A tanév végén szakköröseink összemérhetik tudásukat a többi kerületi iskola hasonló érdeklődésű diákjával.

Minden érdeklődő tanulót szeretettel vár:

Bódy Péterné (Kriszta néni)

 

2018. április 26. helytörténeti séta képekben

 

Helytörténeti szakkör 

Célja: A kerület kulturális intézményeinek, nevezetességeinek, értékeinek felfedezése, megismerése.

A foglalkozásra minden szerdán 14-16-ig az iskola könyvtárban kerül sor.

Kapcsolatot alakítunk ki a kerületi iskolák hasonló érdeklődésű tanulóival. Programokat szervezünk a kerület felfedezéséhez, megismeréséhez kapcsolódóan: séta a kerületben, adatgyűjtés, források kutatása, a gyűjtött adatok feldolgozása. Önálló ismertszerzés.

Bekapcsolódunk a kerület civil szervezeteinek programjaiba (Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület). Elsajátítjuk a szerzett ismereteket, részt veszünk a kerület helytörténeti vetélkedőjén.

Bartha Ágnes

 

Technika szakkör

Sok szeretettel várunk mindenkit szerdánként 15.00 órától, akik szeretnek saját maguk alkotta tárgyakat hazavinni, van türelmük hozzá, és egy nevetős, jó hangulatú csapatban akarnak dolgozni. Őszi hidegekben tea is lesz! smile

Lami Erzsébet

Sakk szakkör

A sakk-szakkörrel az a célom, hogy minél több gyerek tanuljon meg sakkozni az iskolában. Ez azt jelenti, hogy a sakk játék- elemeinek és szabályainak megismerésén keresztül, a gyerekek eljussanak arra a pontra, hogy a stratégia és taktika alkalmazásával (a saját korcsoportjuknak megfelelően) esetleg versenyeken is indulhassanak és ott megállják a helyüket. Azonban nem versenyzőket szeretnék nevelni, hanem játszó gyermekeket. Ugyanis nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy a sakk nem kizárólag sport, hanem egyben JÁTÉK is. Olyan játék, ami komoly szellemi erőfeszítést igényel. A szakköri foglalkozásokon ezért, a komoly szellemi munka mellett, a játékosság is nagyon fontos szerephez kell, hogy jusson. Soha nem sakkoztam versenyszerűen! Számomra is mindig a játékosság volt fontos. A játék szeretetét szeretném elsősorban átadni a gyerekeknek.

Ideje, és helye: keddenként 15-16h fizika-kémia terem

Baumann Péter

      

Kosztolányi Dezső
Általános Iskola

1091 Budapest, Ifjúmunkás utca 1.

Tel: +36 (1) 282 64 84
Fax: +36 (1) 348 06 95

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Vidámság Háza alapítvány adószáma: 19701565-1-43